Problematyka Szadku i ziemi szadkowskiej na łamach periodyku „Na Sieradzkich Szlakach” - Kaczmarek, Iwona; Śmiech, Ewa (Biuletyn Szadkowski, 2016)
W artykule wskazano zakres tematyczny i chronologiczny publikowanych na łamach czasopisma „Na Sieradzkich Szlakach” prac dotyczących Szadku i ziem historycznego powiatu szadkowskiego. Dokonany przegląd bibliograficzny upoważnia do stwierdzenia, że problematyka tego regionu została dość szeroko i różnorodnie zaprezentowana. W kręgu zainteresowań autorów artykułów znalazły się dzieje miasta, jego rozwój gospodarczy, a także kulturalno-oświatowy na przestrzeni wieków. W osobnych działach czasopisma zamieszczone zostały biografie wybitnych ludzi związanych z ziemią szadkowską oraz opisane zabytki kultury materialnej i duchowej regionu. Zgodnie z turystyczno-krajoznawczym profilem periodyku publikowane artykuły popularyzują wiedzę o regionie i zachęcają jednocześnie do samodzielnego zwiedzenia tej części kraju.