Wypadki drogowe w gminie Szadek w latach 2010–2017 - Wnuk, Aneta (Biuletyn Szadkowski, 2018)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-fareast-language: EN-US; mso-ansi-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA;">Jednym z podmiotów zajmujących się zbieraniem i analizowaniem danych z zakresu bezpieczeństwa ruchu drogowego jest Polskie Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Integralną częścią Obserwatorium jest interaktywna mapa udostępniona na portalu www.obserwatoriumbrd.pl. W artykule zaprezentowano analizę wypadków drogowych w gminie Szadek w latach 2010–2017 posługując się tym narzędziem oraz w oparciu o inne dane zbierane w hurtowni danych Obserwatorium.