Projekt budowy zbiornika wodnego (małej retencji) w Szadkowicach-Ogrodzimiu (1980) - Stulczewski, Jarosław (Biuletyn Szadkowski, 2023)
Władze Szadku w 1980 r. planowały w miejscowości Szadkowice- -Ogrodzim wybudować sztuczny zbiornik wodny na potrzeby rekreacji i wypoczynku swoich mieszkańców. Projektowana powierzchnia jeziora o kształcie trójkąta wynosiła 1,81 ha. Zbiornik małej retencji miał być zasilany w wodę pochodzącą z rzeki Szadkówki (Pichny z Szadkowic). Do inwestycji jednak nie doszło.