Projekt budowy Zakładów Przemysłu Jedwabniczego w Szadku (1954–1956) - Stulczewski, Jarosław (Biuletyn Szadkowski, 2017)
W 1954 r. pojawiła się koncepcja lokalizacji zakładów przemysłu jedwabniczego w pobliżu Szadku. Projektowany zakład miał się składać z tkalni wyposażonej w 580 krosien oraz oddziałów pomocniczych. Fabryka miała produkować tkaniny z jedwabiu sztucznego z przeznaczeniem na suknie, bluzki, bieliznę i podszewki. Zakład miał zostać wybudowany w latach 1955–1956. Ostatecznie wycofano się z tego projektu, a zakład powstał w Gorzowie Wielkopolskim.