Kościół św. Wawrzyńca w Rossoszycy – zarys historii i stan obecny - Jarczak, Elżbieta; Litwa, Agnieszka (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Modrzewiowy kościół parafialny pod wezwaniem św. Wawrzyńca w Rossoszycy pochodzi z końca XVIII w. i jest jednym z cenniejszych zabytków na ziemi szadkowskiej. W okresie minionych ponad dwustu lat kościół był wielokrotnie remontowany. Przypadająca na 2016 r. rocznica 600-lecia powołania parafii rossoszyckiej stanowiła inspirację do pojęcia w 2014 r. kolejnego, gruntownego (trwającego do dziś) remontu tego zabytkowego obiektu. Obecny kościół jest trzecim wystawionym na tym miejscu, pierwszy istniał już na początku XV w., w latach 1770–1773, na jego miejscu wzniesiono drugi kościół, który jednak już w 1781 r. spłonął wraz z całym inwentarzem. Trzecia świątynia, wybudowana w 1783 r., przetrwała do dziś. W artykule, obok historii kościoła, przedstawiono zakres prowadzonych od 2014 roku prac remontowych i konserwatorskich.