Dendroflora parku podworskiego we wsi Wojsławice w powiecie zduńskowolskim - Woziwoda, Beata; Krzyżanowska, Anastazja; Brzeska, Katrzyna; Kopka, Agnieszka; Woziwoda, Anna (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Park w Wojsławicach jest cenną pozostałością dawnego założenia dworskiego, powstałego na przełomie XIX i XX wieku wokół siedziby rodziny Siemiątkowskich. Oryginalny układ przestrzenny założenia został zmieniony w wyniku zmian sposobu zagospodarowania terenu po upaństwowieniu, a następnie sprywatyzowaniu (części) obiektu. Obecnie na dendroflorę parku składają się 73 gatunki drzew i krzewów (20 gatunków iglastych i 53 gatunki liściaste), reprezentujących 23 rodziny. Charakterystycznym komponentem parku są liczne okazałe jesiony wyniosłe Fraxinus excelsior, klony zwyczajne Acer platanoides i topole kanadyjskie Populus canadensis. Walorem parku są wielogatunkowe zgrupowania drzew, najlepiej zachowane w części (centralnej) przypałacowej. Nowsze elementy założenia tworzone są głównie przez barwne odmiany i formy obcych gatunków krzewów iglastych i liściastych. Wśród szczegółowo zinwentaryzowanych 281 drzew i drzewiastych form krzewów dostępnych w części nieleśnej parku i blisko 300 drzew w części leśnej, wyróżnia się 10 okazów o wymiarach pomnikowych.