Zróżnicowanie przestrzenne zachowań wyborczych mieszkańców gminy Szadek w wyborach prezydenckich i parlamentarnych w 2015 roku - Kowalski, Michał (Biuletyn Szadkowski, 2016)
Artykuł prezentuje zachowania wyborcze mieszkańców gminy Szadek w wyborach z 2015 r. na prezydenta RP oraz do sejmu i senatu. W ramach zachowań wyborczych przedstawiono frekwencję wyborczą oraz wyniki głosowań w rozbiciu w każdym z obwodów wyborczych oraz w ujęciu syntetycznym miasto–wieś. W artykule została podjęta próba wyjaśnienia zróżnicowania frekwencji wyborczej oraz przesunięć wewnątrz elektoratów.