RWD–14b „Czapla” i jego załoga zestrzelona w Górach Prusinowskich we wrześniu 1939 r. – prace eksploracyjne i upamiętnienie - Stulczewski, Jarosław (Biuletyn Szadkowski, 2018)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-fareast-language: EN-US; mso-ansi-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA;">Po blisko 80. latach ustalono, że w lesie koło miejscowości Góry Prusinowskie (gm. Szadek) 6 września 1939 r. polegli polscy lotnicy ppor. obs. Tadeusz Sawicki i kpr. pil. Brunon Ślebioda, wykonujący lot rozpoznawczy na samolocie RWD–14b „Czapla” w ramach działań wojennych 33 Eskadry Obserwacyjnej Armii „Poznań”. W 2016 r. w miejscu upadku polskiej maszyny odbyły się prace eksploracyjne. Dwa lata później, 25 maja 2018 r. wysiłkiem Nadleśnictwa Poddębice i Towarzystwa Przyjaciół Zduńskiej Woli w miejscu katastrofy odsłonięto obelisk upamiętniający miejsce śmierci polskich lotników.