Działalność Prezydium Gromadzkiej Rady Narodowej w Krokocicach (1954–1968) - Stulczewski, Jarosław (Biuletyn Szadkowski, 2024)
Gromadzka Rada Narodowa w Krokocicach została utworzona w wyniku reformy administracyjnej w 1954 r. W jej skład weszły obszary gromad: Choszczewo, Krokocice, Lichawa, Łobudzice, Wola Krokocka, Wola Łobudzka i część obszaru dotychczasowej gromady Stefanów-Bąki stanowiąca wieś Stefanów z zniesionej gminy Krokocice. Gromadzka Rada Narodowa swoje uchwały realizowała za pośrednictwem prezydium, które było kolegialnym organem wykonawczym i zarządzającym rady narodowej. Zakres kompetencji władz gromady obejmował m.in. uchwalanie rocznego budżety gromady, zatwierdzanie i odwoływanie sołtysów, organizację skupu żywca, zboża, ziemniaków, mleka oraz zbieranie podatków, sprawy związane z organizacją prac polowych, budową dróg, ochroną przeciwpożarową, kulturą i szkolnictwem. Przewodniczącymi Prezydium GRN w Krokocicach byli: Eleonora Wiśniewska (1954–1963), Bogumił Frant (1963–1967), Jan Maciołek (1967–1968). Gromada została zniesiona 1 lipca 1968 r.