Tadeusz Sawicki (1912–1939) – lotnik poległy na ziemi szadkowskiej. Wspomnienie rodziny - Sawicka-Miszewska, Danuta; Sawicki, Leszek; Sawicki, Ryszard (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Tadeusz Wiesław Sawicki – urodzony w Dolinie (woj. stanisławowskie) podporucznik obserwator lotnictwa Wojska Polskiego poległy na ziemi szadkowskiej w pierwszych dniach września 1939 r. T. Sawicki miał wielostronne zainteresowania. Brał czynny udział w rozgrywkach towarzyskich i zawodach szachowych w lwowskim klubie szachowym „Hełm”. Zbierał i hodował ćmy i motyle. Interesował się sportem. W 1935 r. rozpoczął służbę wojskową. Ukończył Szkołę Podchorążych Lotnictwa w Dęblinie i otrzymał patent oficerski. W pierwszych dniach II wojny światowej dokonuje lotów rozpoznawczych w II plutonie 33 Eskadry Obserwacyjnej w ramach współpracy z 25 Dywizją Piechoty. 5 września 1939 r. nie wraca z lotu rozpoznawczego odbywanego na samolocie RWD–14b „Czapla” z kapralem pilotem Brunonem Ślebiodą. Około godz. 1430 został zestrzelony w okolicy między Szadkiem a Zadzimiem. Lotnicy zginęli rozbijając się w lesie koło wsi Góry Prusinowskie (obecnie miejscowości położonej w gminie Szadek). Spisane wspomnienia o Tadeuszu zostawili Danuta, Leszek i Zbyszek (rodzeństwo).