Wyposażenie kościoła św. Wawrzyńca w Rossoszycy - Jarczak, Elżbieta; Litwa, Agnieszka (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Kościół św. Wawrzyńca w Rossoszycy (gmina Warta) to jedna z ciekawszych budowli sakralnych XVIII w. znajdująca się w diecezji włocławskiej. Piękny, modrzewiowy kościół przechodzi obecnie gruntowny remont. Wyposażenie kościoła pochodzące w głównej mierze z XVIII w. to trzy ołtarze z wyjątkowymi rzeźbami, prawdopodobnie dłuta zakładu snycerskiego Franza Eytnera, artysty pochodzącego z Kalisza, słynącego z ekspresyjności rzeźb. Na uwagę zasługuje również XIX wieczna, drewniana ambona jak i prospekt organowy.