Pełnomocnictwo dotyczące dysponowania funduszami propinacyjnymi w Szadku (1862 r.) - Szkutnik, Piotr (Biuletyn Szadkowski, 2017)
Zyski z propinacji czyli z produkcji i sprzedaży alkoholi stanowiły jedną z najważniejszych pozycji w dochodach Szadku w XIX w. Wpływy z tej działalności należały do mieszczan-właścicieli, którzy przeznaczali je na wydatki związane z miastem. W 1862 r. 68 mieszczan-właścicieli szadkowskich udzieliło swym przedstawicielom pełnomocnictwa w zakresie zarządzania dochodami z propinacji miasta. Wybrano pięciu pełnomocników i jednego zastępcę określając w dokumencie ich kompetencje. Autografy pod pełnomocnictwem świadczą o tym, iż 73% mieszczan wybierających pełnomocników była piśmienna.