Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży w Szadku w latach 1934–1939 - Stefańska, Dorota (Biuletyn Szadkowski, 2015)
Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży w Szadku powstało w 1934 r. w wyniku reorganizacji istniejącego od 1919 r. Stowarzyszenia Młodzieży Polskiej i prowadziło aktywność religijną oraz społeczną pod kierunkiem duchowieństwa w ramach Akcji Katolickiej aż do chwili napaści na Polskę Niemiec hitlerowskich. W Szadku patronem Stowarzyszenia w latach 1934–1939 był proboszcz parafii ks. Edward Lidtke, a asystentami kościelnymi stowarzyszenia: ks. Stefan Flisiak (1934–1936), ks. Bernard Głoskowski (1936–1939). Szadkowskie oddziały młodzieży męskiej i żeńskiej wraz z oddziałami w Małyniu, Zygrach, Zadzimiu i Korczewie tworzyły podokręg szadkowski wchodzący w skład okręgu sieradzkiego, podległemu diecezjalnemu stowarzyszeniu we Włocławku kierowanemu przez ks. Stefana Pietruszkę. Celem organizacji było wychowanie młodzieży pozaszkolnej w duchu wiary katolickiej i narodowym. Służyły temu organizowane przez duchowieństwo centrali włocławskiej rekolekcje, dni społeczne, manifestacje katolickie: kongresy, zloty, igrzyska sportowe, pielgrzymki. Oddziały z Szadku uczestniczyły: w Kongresie Eucharystycznym Ziemi Sieradzkiej w Sieradzu (czerwiec 1934 r.); w okręgowych zlotach i igrzyskach sportowych w Zduńskiej Woli, Sieradzu i Złoczewie; w zlotach diecezjalnych w Charłupi Małej i we Włocławku oraz w ogólnopolskim w Częstochowie we wrześniu 1938 r. Zdobyte przez młodzież doświadczenie organizacyjne oraz poczucie godności katolickiej i narodowej zaowocowało podczas 6 lat okupacji hitlerowskiej, kiedy to młodzież zaangażowała się w tworzenie struktur organizacyjnych Polski Podziemnej, a silna wiara w Boga i rodzinę ułatwiała pokonanie trudów codziennego życia. Po 1945 r. w Szadku Katolickie Stowarzyszenie nie wznowiło działalności ze względu na restrykcyjne rozporządzenia władz komunistycznych, również po 1989 r. mimo sprzyjającej sytuacji politycznej nie odnowiono struktur.