Rzecz o Mikołaju Bruchrinku z dziurawym zębem, notariuszu królewskim, plebanie szadkowskim i kanoniku łęczyckim - Wilk-Woś, Zofia (Biuletyn Szadkowski, 2015)
Dzięki satyrycznemu utworowi przypisywanemu Stanisławowi Ciołkowi, Mikołaj Bruchrink z Szadka znany jest nie tylko z kart historii, ale również literatury pięknej. Mikołaj rozpoczął swoją karierę ok. 1413 r. od współpracy z kancelarią królewską. Z tym okresem w życiu Mikołaja związany jest zabawny pięciowiersz o notariuszu Bruchrinku z dziurawym zębem. Przez jego napisanie późniejszy podkanclerzy Władysława Jagiełły chciał zapewne odwieść Mikołaja z Szadka od wpierania zwolenników husycyzmu. W 1415 r. Mikołaj został plebanem parafii w Szadku, zaś zwieńczeniem jego kariery była kanonia w kapitule łęczyckiej, która objął w 1434 r.