Opis kościoła i probostwa w Szadku w połowie XIX w. - Szkutnik, Piotr (Biuletyn Szadkowski, 2015)
Publikowany opis składa się z dwóch dokumentów przedstawiających stan nieruchomości, wielkość areału i dochodów probostwa w Szadku w 1858 r. Dokumenty te powstały w wyniku rozporządzenia władz państwowych Królestwa Polskiego. Pierwszy z edytowanych dokumentów opisuje kościół i budynki należące do probostwa. W 19 punktach przedstawia nieruchomości będące składnikami majątku kościelnego. Integralną częścią opisu są wymiary obiektu podawane w łokciach i stopach, jego stan, materiał, z którego został wykonany, oraz wartość jego ubezpieczenia na wypadek pożaru. Drugi dokument opisuje grunty należące do probostwa w Szadku oraz we wsi Bobownia Księża i w osadzie Ogrodzim. Opis przedstawia dane dotyczące areału posiadanych dóbr oraz ich rodzajów pod względem zagospodarowania (grunty orne, łąki, pastewniki, ogrody warzywne i owocowe, nieużytki, drogi, rowy, zarośla, zbiorniki i cieki wodne, obszary zabudowane). Osobno zostały wyliczone poszczególne działki ziemi z podaniem ich powierzchni w morgach i prętach. Prezentowane dokumenty wzbogacają zasób wiedzy nt. dziejów probostwa szadkowskiego, opisując jego stan posiadania w połowie XIX w.