Gdy ginie ludzka pamięć, mówią kamienie – rzecz o obelisku w starostwie Szadek - Stefańska, Dorota (Biuletyn Szadkowski, 2017)
W Kolonii Starostwo Szadek na rozdrożu dróg prowadzących z Szadku do Warty, Błaszek, Zduńskiej Woli stoi postawiony w 1938 r. pomnik poświęcony bohaterom poległym w okresie walk o niepodległość, w latach 1918–1920. Dwudziesta rocznica odzyskania niepodległości sprzyjała podejmowaniu takich inicjatyw. Dzięki ofiarności społeczności lokalnej zebrano fundusze i na betonowym cokole postawiono granitowy głaz z wmurowaną tablicą upamiętniającą nazwiska dziesięciu poległych żołnierzy.