Układ 10-20 lokalizacji elektrod EEG czyli gdzie tkwi pewien błąd koncepcyjny - Stanisławczyk, Andrzej; Zyss, Tomasz; Sawicki, Bartosz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biologica et Oecologica, 2006)
Opisano problemy związane z definiowaniem położenia elektrod do badań neurofizjologicznych w standardowym układzie 10-20. Przedstawiono możliwości skonstruowanego przez siebie solwera softw are’owego. Zaprezentowano propozycję zmodyfikowania zasad układu 10-20 - polegającą na zastosowaniu tych samych odległości kątowych (ty: 22,5°) na wszystkich osiach głowy XYZ.