Z militarnej przeszłości zamku w Krzepicach. Wybrane aspekty - Czubla, Piotr; Dudak, Wojciech; Herman, Radosław; Strzyż, Piotr (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Zamek w Krzepicach został wzniesiony z inicjatywy króla Kazimierza Wielkiego przy nadgranicznej przeprawie przez Liswartę. O jego średniowiecznej formie zabudowy niewiele można powiedzieć, na co wpływ ma przede wszystkim niewielki stopień rozpoznania archeologicznego założenia. Zamek w Krzepicach pełnił ważną rolę na pograniczu Śląska, Wielkopolski i Małopolski. Jego istotnej roli militarnej dowodzą zachowane, począwszy od XVI w., spisy wyposażenia w broń palną. W średniowieczu zamek ten dowodnie tylko raz stał się obiektem oblężenia – miało to związek z konfliktem pomiędzy Królestwem Polskim i dzierżącym ziemię wieluńską Władysławem Opolczykiem w 1391 r. Zapewne to po tych działaniach pozostał zbiór kul znajdujących się w różnych punktach miasta. Łączenie opisanego zbioru kul z wydarzeniami 1391 r. uprawdopodabniają średniowieczne kroniki, Jan Długosz bowiem napisał, że oblężenie Krzepic było raczej krótkie i zamek szybko się poddał. RECEIVED 20.05.2025 • VERIFIED 29.06.2025 • ACCEPTED 09.09.2025 Funding Information: Arch-Tech sp. zo.o., Łódź; Arch-Tech sp. zo.o., Łódź; University of Lodz Conflicts of interests: None Ethical Considerations: The Authors assure of no violations of publication ethics and take full responsibility for the content of the publication. The percentage share of the author in the preparation of the work is: PC 25%, WD 25%, RH 25%, PS 25% Declaration regarding the use of GAI tools: not used