Profesor Leszek Kajzer (1944–2016) - Szymczak, Jan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Profesor Leszek Kajzer jest jednym z twórców archeologii historycznej, adaptowanej na grunt polski i uprawianej obecnie z różną intensywnością przez katedry i instytuty uniwersyteckie oraz placówki PAN. Nieśmiałe jej początki można wskazać już w latach dwudziestych XX w., ale dopiero w Jego pracach zakreślono przedmiot i metodykę badań. Przedmiotem jej jest krajobraz kulturowy (zespoły sakralne i cmentarzyska, zespoły obronne, miejskie i wiejskie osadnictwo, architektura i zabytki ruchome), społeczeństw wczesnego i późnego średniowiecza, czasów nowożytnych aż po lata nowoczesności. Artykuł jest przedstawieniem sylwetki Profesora Leszka Kajzera i podsumowaniem Jego działalności na niwie naukowej. RECEIVED 20.05.2025 • VERIFIED 25.06.2025 • ACCEPTED 02.07.2025 Funding Information: University of Lodz Conflicts of interests: None Ethical Considerations: The Authors assure of no violations of publication ethics and take full responsibility for the content of the publication. The percentage share of the author in the preparation of the work is: J.S. 100% Declaration regarding the use of GAI tools: not used