Mezolityczne kultury w Ustyurcie i Kizilkum - Madreymov, Berik (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2024)
W artykule podjęto analizę historii badań archeologicznych zabytków z okresu mezolitu w Ustyurcie i Kizilkum oraz możliwości nowych interpretacji istniejących materiałów archeologicznych, a także podniesienia poziomu badań okresu mezolitu w Uzbekistanie.