Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez uzbecko-chińską międzynarodową ekspedycję archeologiczną w ruinach miasta Mingtepa - Matbabayev, Bokijon Kh.; Aloxunov, Alisher A.; Mirzarakhimov, Bakhtiyor Kh. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Artykuł opisuje nowości naukowe uzyskane w wyniku badań archeologicznych przeprowadzonych przez wspólną uzbecko-chińską międzynarodową ekspedycję archeologiczną w ruinach Mingtepa, jednego z najważniejszych stanowisk archeologicznych okresu starożytnego w Kotlinie Fergańskiej. W szczególności przedstawiono informacje dotyczące struktury miasta (cytadela, miasto wewnętrzne i miasto zewnętrzne), stratygrafii warstw kultury materialnej, systemu obronnego, a także rzemiosła, sztuki, zwyczajów i wierzeń religijnych ludności zamieszkującej ten obszar. RECEIVED 22.06.2024 • VERIFIED 14.07.2025 • ACCEPTED 02.08.2025 Funding Information: Academy of Sciences of Uzbekistan; Fergana State University Conflicts of interests: None Ethical Considerations: The Authors assure of no violations of publication ethics and take full responsibility for the content of the publication. The percentage share of the author in the preparation of the work is: BKhM 34%, AAA 33%, BKhM 33% Declaration regarding the use of GAI tools: not used