Homoseksualizm w perspektywie biblijnej - Ellens, J.Harold (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2009)
Przekazy biblijne na temat homoseksualizmu nie są jednoznaczne. Problem poruszony w pracy dotyczy z jednej strony zdefiniowania samego pojęcia homoseksualizmu, z drugiej - dyskusji jego aspektów uwidocznionych w społeczeństwie okresu biblijnego. Biblia nie odróżnia orientacji homoseksualnej od zachowania homoseksualnego – podobnie jak i inne przekazy literackie świata grecko-rzymskiego. Autor, dyskutując terminologię z punktu widzenia teologa i psychologa, podkreśla, że w rozważaniach należy wziąć pod uwagę również faktory chronologiczne. Aby w pełni zrozumieć oba aspekty homoseksualizmu w ujęciu biblijnym, odwołuje się on do rozważań kontekstualnych. Biblia rzadko wzmiankuje homoseksualizm. Autor szczegółowo omawia trzy przykłady z zakresu Starego Testamentu i trzy z zakresu Nowego Testamentu (Genesis 19: 1-29; Leviticus 18: 22-24, 20: 13; Listy św. Pawła: do Rzymian 1: 26-27, Koryncjan 6: 9-10, Tymoteusza 1: 10). Wzmianki te odnoszą się do zachowań homoseksualnych. Autor zwraca uwagę, że homoseksualizm jest oceniany jako zły, grzeszny i przestępczy w związku z kultem, lecz nie jest jasne, czy też poza nim. Biblia zajmuje się głównie kontekstem religijnym, a tylko pośrednio – etycznym. Omawiając kontekstualne aspekty przekazów nowotestamentowych, autor przywołuje fakt, że św. Paweł jest zdania, iż kult zwierząt powszechny w okresie hellenistycznym być może wpłynął na deprawujące zachowania seksualne i widzi w odmiennym zachowaniu seksualnym ludzką słabość i zwyrodnienie, więcej – patologię. W liście do Koryncjan homoseksualizm jest zaklasyfikowany do grzechów. Biblia z zasady jest zorientowana przeciw nierządowi (porneia). Fakt, że księgi Nowego Testamentu powstały w czasach panowania Kaliguli i Nerona, współcześnie z Satyrykonem Petroniusza, dziełami Juwenala i Marcjalisa, kiedy rozluźnienie obyczajów było powszechne, a seks był rozrywką, bez wątpienia wpłynął na sformułowania biblijne (etyka sytuacjonalna). Autor jest zdania, że reakcjom opisanym w Biblii nie możemy nadać uniwersalnego charakteru. Wskazuje na osiągnięcia nauk medycznych i psychologii, które pozwoliły nam poznać głębiej naturę jednostki. W efekcie, jeśli argumenty św. Pawła w liście do Rzymian opierają się na odrzuceniu tego, co sprzeczne naturze, problem homoseksualizmu w stosunku do przekazów biblijnych wymaga nowych rozważań.