Z problematyki bitwy gladiatorów ku czci Crixusa - Maróti, Egon (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1992)
Autor artykułu omawia uroczystości pośmiertne znane ze źródeł pisarzy starożytnych, związane ze śmiercią dowódcy wojowników celtyckich i germańskich, gladiatora Crixusa. Ofiarę ku czci zabitego towarzysza walk złożył Spartakus. W literaturze fachowej uroczystości pośmiertne są bardzo rzadko wspominane. Sam obrządek znany był wśród ludów z kręgu śródziemnomorskiego u Etrusków i Rzymian; dla uczczenia poległego bohatera składano ofiarę z ludzi lub staczano walki gladiatorskie. R. Kamionek wspomina, że podobny obyczaj mógł być znany Trakom, w ojczyźnie Spartakusa (jako zapożyczony od Rzymian). Ponieważ Crixus był Celtem, przypuszczalnie i w tym kręgu znany był wspomniany zwyczaj. Prawdopodobnie Celtom nie była też obca krwawa ofiara pośmiertna, którą z czasem zamieniono na walkę gladiatorów.