Wczesne tradycje współpracy polskich i niemieckich badaczy na przykładzie Towarzystwa Jablonoviana w Lipsku - Hoffman, Edith (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1992)
Od 1978 r. działa na Uniwersytecie w Lipsku Towarzystwo Jablonoviana. jako wyraz współpracy pomiędzy Polską a Niemiecką Republiką Demokratyczną. Jego celem jest m.in. popieranie i propagowanie polskiego języka i historii, popularyzowanie kultury polskiej, nawiązywanie kontaktów z przedstawicielami różnych dyscyplin naukowych. Towarzystwo nazwano imieniem polskiego magnata Józefa Aleksandra Jabłonowskiego urodzonego w 1711 r. Był on znanym kolekcjonerem, badaczem historii, geografii, parał się też poezją, heraldyką, religią i astronomią, współpracował z wieloma międzynarodowymi akademiami. W Lipsku wydawał „Acta Litterania”, a już od 1760 r. planował założenie towarzystwa mającego na celu pielęgnowanie kultury polskiej, lecz wówczas pomysł ten nie znalazł dużego odzewu. W latach 1769-1774 wydal pięć tomów poświęconych historii Słowian pt. Acta Socielation Jablonoviana. Artykuł szczegółowo opisuje działalność J.A. Jabłonowskiego. Podjęte przez niego prace kontynuowali po jego śmierci inni – m.in. A. Brückner. Samo towarzystwo działające pod wspomnianą nazwą zostało reaktywowane po II wojnie światowej. W jego ramach dokonywana jest wymiana badaczy polskich i niemieckich, m.in. pomiędzy Uniwersytetem Łódzkim a Uniwersytetem w Lipsku.