Zaopatrzenie w wodę na późnośredniowiecznym obiekcie typu motte. Uwagi na temat odkrycia studni na terenie dworu typu motte w Ciochowicach na Górnym Śląsku - Zdaniewicz, Radosław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
W trakcie badań późnośredniowiecznych obiektów typu motte na terenie Europy niezwykle rzadko odkrywane są urządzenia, których zadaniem było dostarczanie wody na potrzeby użytkowe ich mieszkańców. Niewątpliwie łatwy dostęp do ujęcia lub źródła wody był istotny zarówno dla zaspokojenia codziennych potrzeb mieszkańców, jak i dla stabilnego funkcjonowania gospodarczego każdej siedziby rycerskiej. W otoczeniu średniowiecznego dworu rycerskiego w Ciochowicach na Górnym Śląsku, w trakcie badań archeologicznych przeprowadzonych w 2021 r., natrafiono na relikty studni. Celem niniejszego artykułu było omówienie tego rzadkiego i cennego znaleziska w kontekście innych odkryć tego typu w Europie. W trakcie badań ustalono, że szkielet cembrowiny studni ciochowickiej stanowiły półokrąglaki sosnowe, na końcach zaciosane na obłap, z ostatkami, na tzw. jaskółczy ogon. Próby drewna pobrane z elementów drewnianych poddano badaniom chronologicznym metodą 14C i dendrochronologii. Wykazały one, że obiekt pochodzi z XV w. We wnętrzu i bezpośredniej bliskości studni odkryto szereg przedmiotów związanych z jej codziennym użytkowaniem, m.in. żelazną nabierkę, relikty obręczy wiadra czy ułamki naczyń ceramicznych.RECEIVED17.03.2025 • VERIFIED12.06.2025 • ACCEPTED01.07.2025 Funding Information: University of Lodz Conflicts of interests: None  Ethical Considerations: The Authors assure of no violations of publication ethics and take full responsibility for the content of the publication.  The percentage share of the author in the preparation of the work is:  R.Z. 100% Declaration regarding the use of GAI tools: not used