Wpływy człowieka w Borach Tucholskich. Polsko-szwedzki projekt badań paleobotanicznych - Berglund, Björn E.; Hjelmroos-Ericsson, Mervi; Bogaczewicz-Adamczak, Bożena; Miotk, Grażyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1990)
Autorzy zrelacjonowali problemy i wyniki wspólnych prac badawczych. Byłyto analizy palinologiczne, pochodzące z den wybranych jezior na obszarzeBorów Tucholskich (Suszek, Kęsowo, Śpierewnik).