Polsko-koreańska współpraca naukowa w świetle programów międzynarodowych Instytutu Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego - Domańska, Lucyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Współpraca Instytutu Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego z archeologami z Korei Południowej nawiązana została w 2000 r. Jej inicjatorami byli studenci, którzy jednocześnie działali w Towarzystwie Przyjaciół Narodu Koreańskiego. Zainteresowanie tym krajem wiązało się z chęcią bliższego poznania najstarszego osadnictwa na terenie Azji Południowo- Wschodniej. Inicjatywę studentów poparł ówczesny dyrektor Instytutu – prof. dr hab. Lech Kajzer. Powierzył on organizację tej współpracy Zakładowi Epoki Kamienia ze względu na zainteresowania studentów – jej inicjatorów – właśnie tą epoką. Dzięki pomocy Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Seulu oraz Ambasady Republiki Korei w Warszawie wniosek studentów został wysłany do uczelni koreańskich. Pozytywna odpowiedź przyszła z Chungbuk National University. Od roku 2001 głównym forum współpracy polsko-koreańskiej stały się konferencje z cyklu „Suyanggae and Her Neighbours”. Wymieniony cykl konferencji międzynarodowych powołał prof. Lee Yung-jo w roku 1996. Nazwa konferencji nawiązuje do pracowni paleolitycznych odkrytych w miejscowości Suyanggae położonej w centralnej części Półwyspu Koreańskiego, w dolinie południowej rzeki Han. Udział w wymienionych konferencjach pozwolił nam na zaprezentowanie wyników badań nad epoką kamienia prowadzonych w naszym Instytucie. Instytut Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego zorganizował dwie konferencje z omawianego cyklu, pierwsza odbyła się w roku 2006, a druga – w roku 2014. RECEIVED 20.05.2025 • VERIFIED 29.06.2025 • ACCEPTED 04.09.2025 Funding Information: University of Lodz Conflicts of interests: None Ethical Considerations: The Authors assure of no violations of publication ethics and take full responsibility for the content of the publication. The percentage share of the author in the preparation of the work is: L.D. 100% Declaration regarding the use of GAI tools: not used