Zagubiona i odnaleziona. Siedziba rodu von Nostitz w Chotkowie na Dolnym Śląsku - Michalak, Arkadiusz; Legendziewicz, Andrzej (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2025)
Przeprowadzone w Chotkowie na Dolnym Śląsku badania archeologiczne miały na celu weryfikację istnienia i charakteru domniemanego założenia obronno-rezydencjonalnego związanego z rodem von Nostitz. Analiza źródeł pisanych wskazuje, że od XIV do XVI w. w Chotkowie istniały liczne kamienne wieże mieszkalne o cechach obronno-mieszkalnych, których dokładna lokalizacja pozostawała dotąd niezweryfikowana. Zastosowanie badań teledetekcyjnych i geofizycznych, w połączeniu z analizą kartografii archiwalnej, umożliwiło ustalenie lokalizacji kopca z czworobocznymi reliktami murów, częściowo otoczonego dawną fosą. Prace wykopaliskowe odsłoniły pozostałości architektury, jednak dokładny charakter muru obwodowego i ryzalitu wymaga dalszych badań. Ograniczona ilość materiału zabytkowego, pochodzącego głównie z XV–XVI w., sugeruje krótki okres użytkowania obiektu lub późniejsze przekształcenia strukturalne, być może związane z nadaniem mu nowej, gospodarczej funkcji. RECEIVED 03.05.2025 • VERIFIED 17.06.2025 • ACCEPTED 24.06.2025 Funding Information: Lubuski Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Zielonej Górze Conflicts of interests: None Ethical Considerations: The Authors assure of no violations of publication ethics and take full responsibility for the content of the publication. The percentage share of the author in the preparation of the work is: AM 75%, AL 25% Declaration regarding the use of GAI tools: not used