Cmentarz przy kościele św. Katarzyny Aleksandryjskiej w przestrzeni miasta Zgierza - Wiliński, Krzysztof (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2022)
Nie posiadamy wiele informacji o średniowiecznym Zgierzu. Badań z terenów miasta jest stosunkowo mało, dlatego możliwość przebadania terenu nierozerwalnie związanego ze średniowiecznym miastem budzi zainteresowanie. Odsłonięcie reliktów dawnego cmentarza szkieletowego pozwoliło rozwiać pewne wątpliwości związane z funkcjonowaniem tego terenu po 1820 r.