Sztuka naskalna epoki brązu z przedstawieniami militariów - Ekdahl, Sven (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2012)
Niniejsze opracowanie poświęcone jest sztuce naskalnej epoki brązu w Szwecji ze szczególnym uwzględnieniem przedstawień broni. Podsumowano oraz oceniono w nim istotniejsze publikacje dotyczące tej tematyki. Dla ilustracji omawianych kwestii, oprócz rytów z obszaru Szwecji, okazjonalnie posłużono się przedstawieniami z terytoriów Norwegii oraz Danii. Kolejno zaprezentowane zostały broń zaczepna (miecze, topory, włócznie, łuki i strzały) oraz ochronna (tarcze i hełmy). Całość zakończona jest kilkoma uwagami na temat brązowych rogów (lur) oraz łodzi, statków i wozów. Choć tych ostatnich kategorii nie zalicza się do broni per se, tym niemniej wszystkie związane są z walką, wojną i towarzyszącymi jej zachowaniami rytualnymi. To krótkie omówienie zamyka konstatacja, że za tymi przedstawieniami kryje się fascynujący świat sztuki i wojny społeczności epoki brązu.