Dwukolorowy posąg Sarapisa z Bosry - Weber, Thomas S. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2009)
Artykuł omawia nieopublikowany dotąd posąg dwubarwny, który został odsłonięty w trakcie trwania wykopalisk w roku 1999 przez syryjską ekipę archeologiczną. Znajdował się on w palestrze „Centralnych term” rzymskiej Bosry. Wykonany został z niebiesko-szarego łupka, który najpewniej pochodzi z egipskich kamieniołomów i wskazuje na deltę Nilu jako miejsce produkcji rzeźby. Autor stwierdza, że siedzące na tronie bóstwo jest repliką słynnego posągu kultowego stworzonego przez greckiego rzeźbiarza Briaksisa w latach 285-282 p.n.e. dla głównego sanktuarium Sarapisa znajdującego się w Rakotis – egipskiej dzielnicy Aleksandrii. Posąg datowano na połowę II w. n.e., kierując się analogią do innych dwubarwnych posągów tego bóstwa, a w szczególności podobieństwem do posągu kultowego z sanktuarium w Leptis Magna. W tym właśnie okresie – dojrzałej fazie epoki panowania Antoninów – znajdujemy na terenie Imperium Romanum wiele przykładów reaktywacji kultu Sarapisa i związane z tym fundacje posągów bóstwa. Studia posągu z Bosry są więc wsparte studiami wizerunków tego bóstwa z terenów Śródziemnomorza, zachowanych w formie zarówno posągów, jak i statuetek.