Dwa brązowe naczynia doby Ptolemeuszów - Parlasca, Klaus (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2009)
W latach 2001-2203 w Muzeum okręgowym w Kassel (Kasseler Landesmuseum) była eksponowana amfora brązowa z prywatnego zbioru, a niniejszy artykuł jest pierwszą publikacją dotyczącą tego ważnego zabytku. Amfora mierzy 20 cm wysokości. Umieszczona na niej dekoracja plastyczna jest pochodzenie irańskiego, jednak wykonanie wskazuje na warsztat pracujący w hellenistycznej Aleksandrii. Forma naczynia powtórzona została w przypadku aleksandryjskich naczyń ceramicznych. Omawiając ten typ zabytków, autor wykazuje, że naczyń brązowych z okresu wczesnoptolemejskiego znamy wyjątkowo mało, i właśnie chociażby tylko z tego względu zabytek będący przedmiotem rozważań tego artykułu jest niezwykle ważny i zasługuje na uwagę badaczy.