Cer w okresie żelaza. Wstępne studia z zakresu historii religii Geszuritów - Greene, John T. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2009)
Wybitny badacz judaizmu Jacob Neusner twierdza, że religię najlepiej jest studiować na tle porównawczym (Neusner 1988, 155 ff.). Znaczy to, że należy porównywać zjawiska religijne bliżej nam nieznanych religii z formami pokrewnymi zauważalnymi w religiach lepiej nam znanych. Metodę tę należy odnieść szczególnie do studiów religii dziś wymarłych. The Bethsaida Excavation Project – konsorcjum odpowiedzialne za badania archeologiczne na et-Tell – w swojej dziewiętnastoletniej już działalności wykopaliskowej zarejestrowało ilości materiału archeologicznego pozwalające na dokonanie wstępnych badań dotyczących kwestii religii w okresie żelaza IIB. Materiały te autor wykorzystał w swojej pracy. Punktem wyjściowym rozważań jest sformułowana przez Petera Bergera funkcjonalistyczna definicja religii jako systemu państwotwórczego i jednocześnie systemu, który to państwo utrzymuje. Obecne studium łączy tezy profesorów Neusnera i Bergera w celu stworzenia podstaw teoretycznych do poznania religii Ceru, który był poprzednikiem Betsaidy w okresie żelaza. Tym się różni od istniejących już rozważań, że traktuje praktyki religijne całościowo, nie ograniczając się do opisu założenia kultowego przy bramie miejskiej. Rozważania teoretyczne i epigraficzne znalezisk archeologicznych na et-Tell, prowadzone na tle znanych zjawisk na terenie państw Bliskiego Wschodu i Egiptu, wspomagane też są analogiami zaczerpniętymi z analizy zachowań współczesnych. Pozwalają one autorowi zaproponować koncepcję istnienia lokalnej odmiany kultów bliskowschodnich – odmiany kultu najbardziej zbliżonego do występującego w religii Hurytów.