Broń znaleziona na nekropolii Iluratu z I-III w. n.e. - Goroncarovxkij, Vladimir A. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 2001)
Wśród pochówków na nekropolii Iluratu, bosporańskiego miasta-twierdzy z I–III w. n.e., na szczególną uwagę zasługują dwa nienaruszone groby wojowników odkryte w 1988 r. W mogile mężczyzny w wieku 30-40 lat (oznaczonej jako 36), datowanej na koniec I - pierwszą połowę II w. n.e., znaleziono żelazny miecz, spoczywający w drewnianej pochwie, oraz żelazny sztylet, złożony z prawej strony zmarłego. Miecz typu sarmackiego, długości 103 cm, należy do egzemplarzy typowych dla Bosporu I-II w. n.e. W grobie oznaczonym jako 38, datowanym na drugą połowę 11 - początek III w. n.e., odkryto żelazny miecz o głowni długości 67 cm oraz sztylet. W południowo-wschodnim narożniku mogiły leżał żelazny grot włóczni długości 39 cm. Włócznia należała do typowej broni piechoty bosporańskiej II-III w. n.e., ale grot odkryty w Iluracie zaliczyć należy do egzemplarzy popularnych w tym czasie na północnym Kaukazie. Zapewne stamtąd trafił on na Bospor.