Sprawozdanie z badań cmentarzyska w Druznoje na Krymie - Khrapunow, Igor N. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1998)
Artykuł stanowi prezentację wstępnych wyników badań prowadzonych na cmentarzysku w Druznoje. Stanowisko odkryte w 1984 r. i badane od 1990 przez ekipę Uniwersytetu w Symferopolu, położone jest około 20 km na południowy zachód od tego miasta, w górach na wysokości 500 m n.p.m. W trakcie prac eksplorowano obszar o powierzchni 5000 m2, rejestrując 78 grobów. Autor analizuje poszczególne formy pochówków oraz towarzyszące im wyposażenie. Obecność w zespołach grobowych monet (egzemplarzy Gordianusa III, Filippusa II, Trajana Decjusza i inne), złotych i srebrnych wyrobów z bogatą oprawą w typowym późnoantycznym stylu, przy jednoczesnym braku zabytków charakteryzujących cmentarzyska krymskie z V w. pozwala datować omawiane stanowisko na fazy Clb - C2 - C3 w europejskim systemie chronologicznym, zatem na 2 połowę III i IV w. n.e. Znalezione w trakcie prac zabytki oraz analiza źródeł pisanych umożliwia także określenie etnikum pochowanych na cmentarzysku osób, które autor identyfikuje z Alanami. Stanowisko w Druznoje posiada liczne analogie na Krymie (cmentarzyska w Nejzak, Perewalnoje, Luchistoje itp.), których rozprzestrzenienie wskazywać może kierunek ruchów plemion alańskich. Brak elementów stałego osadnictwa towarzyszących cmentarzyskom informuje o koczowniczym charakterze życia tych plemion, albo też jest efektem niszczenia tych elementów przez późniejsze osadnictwo (orka, współczesna zabudowa).