Jak budowano zamek w średniowieczu. Spostrzeżenia archeologa - Poklewski, Tadeusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1991)
Artykuł stanowi metodyczną próbę wykorzystania archeologicznej obserwacji murów średniowiecznego zamku w Łęczycy w Polsce do odtworzenia procesu budowy ceglanego zamku i do określenia źródeł zaopatrzenia inwestycji w cegłę. Autor kieruje się trzema podstawowymi informacjami: 1 – szczegółową znajomością topografii historycznej miejsca zamkowego w Łęczycy i wiedzą o jego historycznej hydrografii; 2 – analizą wątków licowych ceglanych murów zamkowych z XIV w.; 3 – analizą statystyczną wymiarów cegły z XIV w. wraz z jej planimetrią w budowli. W konkluzji autor rekonstruuje technologię i harmonogramy inwestycji pierwotnej oraz określa źródła zaopatrzenia budowy w cegłę i próbuje ustalić kierunki i harmonogramy jej dowozu.