Elementy sztuki Kolchida-Koban w scytyjskim stylu "zwierzęcym" - Avalishvili, Gia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica, 1990)
Kultury Europy i Azji znane jako scytyjskie uformowały się nie wcześniej niż w końcu VII i na początku VI w. p.n.e. Powstanie scytyjskiego stylu zwierzęcego miało miejsce po przybyciu Scytów w rejon Kaukazu. Wtedy również w tym stylu pojawiły się elementy sztuki Kolchida-Koban, głównie w zakresie plastyki figuralnej.