A comparison of Wanke's classification with Skerlj-Brożek-Hunt's method in the determination of somatotypes - Hajniš, K.; Petrásek, R.; Loubová, J. (Anthropological Review, 1975)
Różnorodność stosowanych w typologii somatycznej metod powoduje, że wyniki różnych opracowań są na ogół nieporównywalne. Autorzy przedstawionej pracy zastosowali dwie z tych metod: Wankego i Škerlja — Brožka — Hunta, do wydzielenia typów somatycznych w tej samej grupie ludzi. Materiał stanowili mieszkańcy Pragi w wieku 18 - 33 lat, w liczbie 93 kobiet i 59 mężczyzn. W wyniku opracowania okazało się, że użyte metody dają trudno porównywalne wyniki, przy czym pewne typy uzyskane jedną z metod nie znajdują odpowiedników w drugiej. Metoda Škerlja — Brožka — Hunta, zdaniem autorów, nie powinna być stosowana w somatotypologii mężczyzn. Ponadto, metoda ta zawiera zbyt dużo momentów subiektywnych wobec czego autorzy są zdania, że znacznie lepsze wyniki uzyskuje się — zmodyfikowaną przez nich — metodą Wankego.