A1 A2 BO and MN Blood Groups And Sickle Cell Trait Among Amma Kodavas of Kodagu District of Karnataka State - Sastry, D. B.; Sirajuddin, S. M.; Mohan Raju, C.; Gulati, R. K.; Yaseen Saheb, S. (Anthropological Review, 1981)
Autorzy zebrali dane dotyczące częstości markerów genetycznych wśród 122 osobników należących do grupy etnicznej Amma Kodavas z południowych Indii. Porównanie obserwowanych częstości z występującymi u innych grup ludności Indii pozwoliło stwierdzić, że lokalne grupy zamieszkujące stan Karnataka wywodzą się z jednej populacji. W szczególności grupy Kodavas i Amma Kodavas, różniące się do pewnego stopnia kulturowo, można uznać za jedną populację w sensie biologicznym.