Inbreeding in various ethnic groups of India - Rao, N. V. K.; Saheb, S. Yaseen (Anthropological Review, 1984)
Zebrano informacje o małżeństwach krewniaczych wśród próby 808 par małżeńskich należących do 16 grup endogamicznych zamieszkujących wieś Avancha w okręgu Medak stanu Andhra Pradesh. Najczęstszym typem małżeństwa pomiędzy krewnymi okazały się związki kuzynostwa pierwszego stopnia. Małżeństwa pomiędzy wujami i siostrzenicami, stanowiące przeważający typ związku krewniaczego w stanie Andhra Pradesh nie wystąpiły we wsi Avancha. Większość dotychczas opisanych populacji endogamicznych z Południowych Indii wykazuje wysokie wartości współczynników wsobności, wyższe niż grupy kastowe wsi Avancha. Autorzy podają obszerne zestawienie danych porównawczych z terenu całych Indii. W danych tych zaznacza się zasadniczy podział Indii na dwie strefy: północną o niskim stopniu wsobności i południową o wysokim stopniu wsobności. Różnica ta ma podłoże kulturowe, gdyż na północy rzadkie są grupy etniczne czy wyznaniowe praktykujące zawieranie małżeństw pomiędzy krewnymi, natomiast na południu praktyki takie są częste.