Kwestionariusz Cech Pracy – opracowanie polskiej wersji narzędzia do badania cech pracy i środowiska zawodowego. Wstępne wyniki badań - Hauk, Mateusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2014)
Celem badań było opracowanie polskiej wersji narzędzia do diagnozy cech pracy.Punktem wyjścia do opracowania narzędzia był Kwestionariusz Cech Pracy (Work DesignQuestionnaire – WDQ) autorstwa Morgesona i Humphreya, pozwalający na diagnozę 21 cech środowiskazawodowego.W badaniu udział wzięły 174 osoby (113 K, 67 M) w wieku od 19 do 60 lat (M = 35,50,SD = 11,20), reprezentujące zróżnicowane zawody i stanowiska. Badana grupa była zróżnicowanarównież pod względem stażu pracy (minimum 1 rok, maksimum 45 lat, M = 13,81). W celu opracowaniakwestionariusza przeprowadzono następujące działania: wygenerowanie wyjściowej listy itemów,analiza struktury odpowiedzi udzielanych przez osoby badane, eksploracyjna analiza czynnikowa,określenie właściwości pozycji oraz zgodności wewnętrznej dla wyodrębnionych skal.Przeprowadzone analizy doprowadziły do uzyskania narzędzia składającego się z 46 itemównależących do 11 czynników. Otrzymane narzędzie charakteryzuje się zadowalającą rzetelnością(α Cronbacha waha się od 0,60 dla skali „Znaczenie Pracy” do 0,92 dla skali „Złożoność pracy”,dla całej skali wynosi 0,87), jednak jego przydatność do celów naukowych i praktycznych powinnabyć jeszcze zweryfikowana. Dlatego też planuje się dalsze działania zmierzające do opracowaniaostatecznej wersji kwestionariusza, m.in. analizę trafności teoretycznej (w tym konfirmacyjnąanalizę czynnikową) oraz trafności zewnętrznej, uwzględnienie zmiennej aprobaty społecznej itp.