Orientacje społeczne a ocenianie cech partnera interakcji zależnie od jego mimicznej ekspresji emocjonalnej - Lewczuk, Joanna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2014)
Artykuł dotyczy wpływu orientacji społecznych na związek między generowanymina temat obcej osoby ocenami a prezentowaną przez nią na twarzy emocją.Badanie reprezentatywne typu omnibus przeprowadzono w schemacie eksperymentalnym zapośrednictwem internetu (N = 972). Wykorzystywane narzędzia to: zmodyfi kowana wersja MetodyKołowej Liebranda (Liebrand, 1984) do pomiaru orientacji społecznych, zdjęcia ekspresji mimicznych(radość, złość, neutralna) do manipulacji eksperymentalnej, skala do oceny postrzegania prezentowanychna zdjęciach osób.Zgodnie z przewidywaniami wykazano, iż wpływ rodzaju mimicznej ekspresji emocjonalnejnadawcy komunikatu na rodzaj generowanego sądu o nadawcy zależy od orientacji społecznych obserwatora.Moderujący charakter orientacji zaobserwowano zarówno w przypadku ogólnego wskaźnikaorientacji społecznych (stopień nasilenia "orientacji na innych"), jak i w przypadku kategoriiorientacji społecznych, ale w odniesieniu do dwóch spośród jedenastu wymiarów cech: „skłonny dowspółpracowania” i „przewidywalny”. Wyniki zdają się wskazywać na orientację altruistyczną jakona wyróżniającą się na tle pozostałych grup w kwestii moderowania związku między obserwowanąemocją a generowaną oceną.Wskazano na aspekty metodologiczne, które mogły mieć wpływ na uzyskaną strukturę wynikóworaz zasugerowano obszary dodatkowych badań, mogących dostarczyć wiedzy niezbędnej doformułowania ostatecznych konkluzji.