Równość płci w relacjach rodzinnych Wietnamczyków mieszkających w Wietnamie i w Polsce - Van Hai, Mai (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2017)
Równość płci jest ważnym aspektem dobrego funkcjonowania rodziny. Wyraża się w równości w zakresie podziału obowiązków, podejmowania decyzji związanych z organizacją życia rodzinnego, równego traktowania synów i córek itp. Celem badania była ocena, w jakim stopniu imigracja modyfi kuje spostrzeganie równości płci w rodzinie. W badaniu uczestniczyło 196 osób (100 Wietnamczyków mieszkających w Wietnamie i 96 mieszkających w Polsce), które wypełniały kwestionariusz opracowany na potrzeby badania. Dodatkowo 15 osób, które zawarły związki małżeńskie z Polakami, uczestniczyło w pogłębionym wywiadzie. Analizowano dwa typy relacji rodzinnych: pomiędzy małżonkami oraz pomiędzy rodzicami i dziećmi. Uzyskane rezultaty wskazują na akceptowanie równości kobiet i mężczyzn pod względem ekonomicznym, skoro oboje partnerzy pracują poza domem oraz zarabiają pieniądze. Choć badani otwarcie akceptowali równość synów i córek, to w szczególnych sytuacjach wyrażali wolę posiadania syna. Obie grupy Wietnamczyków – mieszkających w Wietnamie i w Polsce – wykazały wiele podobieństw w zakresie swoich poglądów dotyczących równości płci.