Pomiar i samoocena poziomu inteligencji emocjonalnej u osób o skrajnie wysokim ilorazie inteligencji ogólnej - Lubikowska, Aleksandra (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2017)
W badaniu analizowano samoocenę w zakresie inteligencji emocjonalnej (IE) oraz poziom inteligencji emocjonalnej wśród osób (n = 43) należących do Stowarzyszenia Mensa Polska. Zastosowano trzy testy służące do oceny ogólnego poziomu inteligencji emocjonalnej lub komponentów IE: Test Inteligencji Emocjonalnej (TIE), Skalę Inteligencji Emocjonalnej – Twarze (SIE-T) oraz Test Rozumienia Emocji (TRE). Ponadto, analizowano samoocenę osób badanych w zakresie IE. Otrzymane wyniki wykazały, że: 1) osoby o wysokim IQ uzyskały wyższe wyniki w zakresie ogólnego poziomu IE (t = 5,33, p < 0,0001) oraz wyższe wyniki w zakresie poszczególnych zdolności składających się na IE w porównaniu z przeciętnymi wynikami w populacji (od t = 3,27, p < 0,005 dla zarządzania emocjami do t = 6,13, p < 0,0001 dla rozumienia emocji); 2) osoby badane nie doszacowały swoich wyników w ankietach (od t = - 5,76, p < 0,0001 do t = -8,67, p < 0,0001).