Wartości w relacjach rodzic–dziecko: ciągłość i zmiany w trzech pokoleniach - Mai, Van Hai; Vu, Quynh Chau; Le , Thi Thu Hien (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2024)
Celem niniejszego badania jest wyjaśnienie ciągłości i zmian w wartościach rodzinnych poprzez porównanie wartości dotyczących relacji rodzic–dziecko w trzech pokoleniach w wietnamskich rodzinach. Na podstawie identyfikacji tradycyjnych wartości rodzinnych zaprojektowano kwestionariusz dotyczący różnych aspektów tych wartości, a następnie przeprowadzono badanie z udziałem 260 osób reprezentujących trzy grupy wiekowe. Wyniki pokazują, że grupa osób starszych jest bardziej skłonna do podtrzymywania tradycyjnych wartości rodzinnych. Grupa w średnim wieku kładzie większy nacisk na odpowiedzialność za opiekę nad rodziną, podczas gdy grupa młodsza ma najbardziej otwarte podejście do relacji rodzic–dziecko, uwzględniające takie wartości jak: niezależność dziecka od rodziców, niechęć do posiadania wielu dzieci oraz brak szczególnego nacisku na konieczność posiadania syna. Wyniki ilustrują zarówno ciągłość, jak i zmiany w wartościach rodzinnych w trzech pokoleniach, a wiele z ustaleń odnosi się nie tylko do Wietnamu, ale również do wielu innych krajów.