Sprawozdanie z 28 Międzynarodowego Kongresu Psychologicznego w Beijing (Chiny) - Ogińska-Bulik, Nina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica, 2006)
28 Międzynarodowy Kongres Psychologii odbył się w Pekinie, w Chinach w dniach 8–13 sierpnia 2004 r. Kongres ten odbywał się pod auspicjami Międzynarodowej Unii Nauk Psychologicznych. Siedzibą było nowoczesne Centrum Kongresowe mieszczące się w azjatyckiej wiosce olimpijskiej, niedaleko Starego Miasta. Kongres zgromadził blisko 5000 reprezentantów. Odbyło się 227 zaproszonych sympozjów, ponad 300 sesji tematycznych i blisko 2600 aktywnych sesji posterowych. Polskę reprezentowało ponad 30 uczestników, w tym dwoje z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Łódzkiego.